Is één eenduidige Employer Brand-belofte in staat alle nuances te tackelen die nu eenmaal bestaan tussen verschillende bedrijfsfuncties? ABN Amro had zo zijn twijfels. Daarom besloot de bank te kiezen voor een andere vorm van Employer Branding: een gesegmenteerde.
Zoals bij veel van de geïnterviewde bedrijven, wordt het Employer Brand van ABN Amro gedragen door cross-functionele samenwerking van verschillende bedrijfsafdelingen: corporate communicatie, marketingcommunicatie & HR vormen binnen de bank de drijvende kracht achter Employer Branding. De vertegenwoordigers van die afdelingen komen hier dan ook aan het woord: Suzanne van Kordelaar, Head of Group Communications, Bas Bisschops Director Marketing & Communications en Ruth Bielderman, Head of Talent Attraction.
Alledrie benadrukken dat ABN Amro nog steeds bezig is Employer Branding vorm te geven. ABN Amro is dan ook in transitie van een traditionele bank naar een meer en meer digitaal merk dat – in de zoektocht naar talent – in staat moet zijn te concurreren met merken als Google, Facebook en retailers als Coolblue.
Bas daarover: Bij de overgang van bank naar IT-bedrijf, zijn we op zoek naar nieuwe medewerkers die beschikken over nieuwe vaardigheden. We merkten echter al snel dat juist dat soort millenials ons niet op hun lijstje van favoriete, toekomstige werkgevers plaatsten. We moesten dus een nieuwe manier vinden om deze groep te benaderen en aantrekkelijk voor ze te worden.’
Om dit te bereiken, besloot ABN Amro haar positionering te vertalen naar een doelgerichte talent-strategie, gebaseerd op specifieke persona’s. Ieder persona vertegenwoordigt de huidige en de toekomstige vaardigheden die ABN Amro nodig heeft om door te ontwikkelen. Uiteindelijk definieerde de bank zes verschillende persona’s: elk met een op maat gesneden ‘aantrekkingsstrategie’ en activatie-programma en gebaseerd op klantinzichten en klantbehoeften.

Suzanne van KordelaarHead of Group Communications, ABN Amro
Suzanne: ‘Een paar jaar geleden behoorden we tot de top drie grootste werkgevers. Maar met onze nieuwe strategie kozen we er bewust voor om uit dat rijtje te vallen. We besloten meer te investeren in specifieke doelgroepen. Nu is ons doel om tot de top drie werkgevers van dat specifieke talent te behoren.’
Ruth vult aan: ‘We brachten ons Employer Brand bijvoorbeeld naar ‘The Next Web’, een internationaal digitaal event. Mensen vroegen zich af wat we daar deden, omdat de meeste bezoekers van dat soort events vaak behoren tot start up’s en innovatieplatforms en dergelijke. Onze belangrijkste reden was, dat we de digitale transformatie waar banken voor staan, wilden bespreken met de juiste doelgroepen. We wilden ze duidelijk maken waarom ze bij ABN Amro zouden moeten willen werken en niet bij een bedrijf als Coolblue.’
De gerichte aanpak van ABN Amro strekt zich inmiddels uit over het hele traject dat toekomstig talent doorloopt om voor een bepaald bedrijf te kiezen. Daartoe werden speciale, doelgerichte messaging- en engagement-strategieën gedefinieerd. Die moeten de doelgroep van aanstormende – en vaak gewilde – professionals vooral bewust maken hun zakelijke uitdagingen. ABN Amro wilde vooral graag laten zien dat zakelijke vaardigheden binnen het bedrijf kunnen worden benut op een manier die uitdagend en grensverleggend is.
Bas daarover: ‘Op The Next Web, bijvoorbeeld, demonstreerde een teamgenoot onze betalingsapp, die zeer innovatief is en het heel goed doet. Hij ging daarbij in gesprek met een groep jonge studenten om uit te vinden of die app in hun ogen verder verbeterd kon worden. Juist dat soort ervaringen zijn nodig om duidelijk te maken wat voor soort mensen hier werkt en welke mogelijkheden er hier liggen. We willen ons veel meer van die kant laten zien.’
‘Uiteraard zijn andere beroepsgroepen ook belangrijk om de reputatie van de bank te blijven versterken. Zo hebben we uiteraard ook bankiers nodig. Maar die weten de weg naar ons wel te vinden. We hoeven onze bank aan hen niet op deze specifieke manier te vermarkten’, aldus Suzanne.
Creëert ABN Amro – met haar gesegmenteerde benadering van talent-aantrekking via taakfuncties en het hierbij in lijn brengen van medewerkerservaring – een organisatie van micro-culturen? Heb je een homogene groep medewerkers, gebonden aan dezelfde gedragingen, nodig om als organisatie succesvol te zijn? Of kan ook een groep van ‘tribes’, ieder opererend op hun eigen, genuanceerde manier de gezamenlijke bedrijfsdoelen realiseren? Beschik je over overkoepelende gemeenschappelijkheden – als heldere bedrijfswaarden – die als lijm voor de organisatie functioneren, dan kan het zeker werken. Juist daarin wist ABN Amro volop te investeren: in het definiëren van tastbare en herkenbare merkwaarden die werken voor iedere functie en op ieder niveau.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!